Recente artikelen

 

De laatste tijd lees ik steeds vaker dingen als:

  •                   * Ik heb mijn hond geëlimineerd (wat echt heel zielig is)

  •                   * We hebben Rakker geëlimineerd met paard (wat nog veel zieliger is)

  •                   * Oh maar dan moet je even elimineren…. (Even?)

  •                   * Oh je moet een eliminatiedieet inzetten, begin maar met wild 
  •                     (wild is de verzamelnaam van een aantal diersoorten)

 

Wat is een eliminatiedieet nou eigenlijk?

Het eliminatiedieet wordt al jaren ingezet voornamelijk door de dierenarts, omdat het de enige redelijk betrouwbare manier van het aantonen van een voedselallergie is bij de hond.

Hoe werkt dat nou?

Als een hond daadwerkelijk allergisch is voor een eiwit in de voeding is het als eigenaar belangrijk om te weten, dat alle diersoorten hun eigen “eiwit” hebben.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Welke aminozuren in welke volgorde aan elkaar zitten, bepaald welk eiwit het wordt (en dus welk dier. 

In de darmen van de hond zitten receptoren die moeten bepalen of een stof gevaarlijk is voor het lichaam of niet. Deze receptoren reageren op eiwitten.

Komt er een eiwit voorbij wat potentieel gevaarlijk is, dan breekt er hysterie uit. Deze gevaarlijke indringer worden opgeruimd! Dit is een ontzettend normaal proces in het lichaam.

Maar bij een hond met een allergie voor een bepaald eiwit, waar hij eigenlijk niet hysterisch op zou moeten reageren, maakt het lichaam van deze hond een vergissing. Er wordt moord en brand geschreeuwd door de verdedigingslinie, terwijl het eigenlijk ging om een onschuldig, en vaak zelfs een zeer bruikbaar eiwit. 

Dit resulteert in de typische kenmerken van een allergische reactie. Het immuunsysteem is hierbij betrokken. 

Honden kunnen in principe allergisch zijn voor elk eiwit. Dit kan kip, varken, lam, konijn maar ook het eiwit uit plantaardig materiaal zijn zoals soja of bepaalde granen.

Als er het vermoeden is van een daadwerkelijke allergie voor een bepaald eiwit kunnen we een eliminatiedieet inzetten. Maar dan moeten we dat wel goed doen.

Regels voor een eliminatiedieet:

  • Gebruik een diersoort die de hond nog nooit gehad heeft, en anders is het aan te raden om een eliminatiedieet in te zetten op basis van plantaardig materiaal. (Let op dit is tijdelijk)

Veel honden hebben al 1001 diersoorten te eten gekregen in de vorm van snackjes, en de trend dat we zo veel mogelijk diersoorten moeten afwisselen komt dit niet ten goede.

  • Er kan ook gekozen worden voor een eliminatiedieet op basis van een brokvoeding met gehydrolyseerde eiwitten (deze eiwitten zijn zo klein geknipt dat ze de hysterie niet in werking zetten)

Maar let wel op of deze voeding niet in een fabriek gemaakt is waar ook andere voedingen geproduceerd worden (zie kanttekening verderop)

  • De hond mag ABSOLUUT geen andere eiwitten binnen krijgen. Dit betekent dat hij aangelijnd uitgelaten moet worden, en in sommige gevallen zelfs een muilkorf moet dragen. Dit allemaal om te voorkomen dat hij iets van straat eet.

Dus ook geen trainertjes, kaasjes, kattendrollen, vogelpoep etc etc etc.

  • Als de hond ook maar een minuscuul stukje binnenkrijgt van een ander eiwit, is het beeld vertroebeld en ben je terug bij af.

Denk hierbij aan een glutenallergie of pinda-allergie bij mensen. Dit luistert zo nauw dat er zelfs op de verpakking aangegeven moet worden of het in dezelfde fabriek wordt geproduceerd als pinda’s of glutenhoudende granen.

Dit gebeurt bij diepvriesvers vlees maar ook bij veel brokkenfabrikanten niet. Mijn inschatting is dus dat vrijwel al het vlees, zowel als veel brokken die hypo allergeen, of uit een diersoort bestaan, sporen bevatten van andere diersoorten.

Dit zou theoretisch een eliminatiedieet op basis van veel soorten diepvriesvers vlees redelijk zinloos maken.

  • Een eliminatiedieet duurt minimaal zes weken voor de eerste eiwitbron, vervolgens wordt er een eiwitbron toegevoegd en gekeken of er een reactie is. Dit duurt weer een aantal weken per eiwitbron.

Een eliminatiedieet is dus zeer ingrijpend voor het leven van zowel de hond als de eigenaar, indien goed ingezet.

Is het dan niet gewoon onzin? 

Het feit is dat er maar ontzettend weinig honden in Nederland daadwerkelijk allergisch zijn voor een dierlijk of plantaardige eiwit. Misschien moeten we het woord elimineren eens wat minder en vooral wat juister gebruiken….. En wellicht moeten we ons eens afvragen wat er nou echt aan de hand is met Rakker….. want een allergie voor de voeding is het niet zo vaak.....

 

Wil je meer weten over het waarom honden dan toch vaak zo goed reageren op een voeding die vrij is van granen, gluten en bepaalde diersoorten? Dan nodig ik je uit voor een van mijn cursussen of opleidingen. Hier besteden we uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.

Sommige feiten zijn vereenvoudigd in bovenstaande tekst om de begrijpbaarheid en leesbaarheid te bevorderen.


Pas geleden ben ik gevraagd om een TOD te maken over brok versus vlees

 

 

Het gaat er niet altijd om in welke vorm je voeding geeft, het gaat er om wat er in zit!

Het is een vrij neutrale TOD talk, maar ik zou mijn pagina in de gaten houden....

Er zitten wel wat pittigere Vlogs aan te komen waarin ik mijn mening niet onder stoelen of banken ga steken.....

Voel je vrij om te delen!!!!

_______________________________________________________________________


Komt er dan toch een keurmerk voor KVV?

Vorig jaar heb ik met een aantal andere voedingsdeskundigen uit de branche mogen sparren bij DIBEVO over dit keurmerk en hoewel veel mensen denken dat het zo'n vaart niet gaat lopen, denk ik dat dat nog wel eens sneller kan gaan dan velen denken (of hopen).

Klik op de foto voor het hele artikel van DIBEVO 


 Wanneer de grens tussen leren en belerend vervaagt….

Hondenmensen houden van honden, we houden zielsveel van onze honden en hebben het beste met ze voor.

Altijd en overal. Zeker de hondenmensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt!

Enthousiast hebben we ons verdiept in wat toch echt de beste voeding is, dat we echt niet altijd moeten enten en dat je echt nooooooooit meer een slipketting moet gebruiken…

Wij weten wel beter!!!

Uren en uren hebben we gegraven op internet, google draaide overuren. Alles kopiëren en naar ons eigen document zodat

we nog eens terug kunnen lezen als we het even niet meer weten…. Potver wat zal Bello gezond worden!

En ja hoor, een paar weken later zien we Bello opknappen van dat verse vlees,en o wat zijn we blij dat hij de komende 5 jaar niet meer geënt hoeft

volgens de titerbepaling! Ons geluk kan niet op, We zijn met recht een trotse hondenmoeder!Fier en blij lopen we in het park waar we zoals elke dag samen met een hele troep andere eigenaren onze viervoeters vermaken

terwijl we de alledaagse dingen bespreken. En dan begint het….

Eet jouw hond brokken? Wat!?!   EET JOUW HOND BROKKEN!!!!?  NEEEEEEEE!!! Dat moet je niet doen!

Dat is gevaarlijk, beginnen we ons betoog… Met alle goede bedoelingen leggen we zo goed mogelijk uit wat we geleerd hebben.

Wat we alleen vergeten, is dat er voor onszelf ooit een reden was waarom we uit zijn gaan zoeken hoe het zat met voeding ….

Iets heeft ons geprikkeld om te gaan bekijken of brokken of vers wel de juiste keuze voor ons en onze hond was.

We hebben de voors en tegens afgewogen.


We maakten die keuze hoogst waarschijnlijk niet doordat iemand tegen ons zei dat we onze hond probeerden te vermoorden als we hem brokken voerden…


Hoe goed we het ook vaak bedoelen, onze boodschap zou zo vele malen krachtiger zijn als we hem zouden verpakken als een cadeautje.

Iets met een heel mooi papiertje er omheen.. en een strik..

Die mooie verpakking zou een andere hondeneigenaar nieuwsgierig maken, enthousiast en zorgen dat hij achter de computer springt om kennis te vergaren.

Dat doet hij niet alleen op google, maar bij de mensen die er verstand van hebben… want jij hebt ze de juiste kant opgestuurd.We hebben zo veel kennis, laten we die delen! En als je niet goed weet hoe… dan kan ik je daar bij helpen. Dat is waarom ik zo van lesgeven hou………

Wanneer de oplossing de oplossing niet is….

Wanneer Luna wakker is heeft ze jeuk… krabben, krabben tot bloedens toe. Jeukende oren, jeukende buik en hoe ze ook bijt op haar pootjes.. de jeuk gaat maar niet weg.

Gek wordt ze er van. En verdrietig…. Luna is een doodongelukkig hondje……

Luna is een lieve pluizebal van vier lentes jong. Ze zou moeten spelen en rennen, ravotten in de tuin. Maar in plaats daarvan ligt ze in haar mandje, en gaat ze al jaren van dermatoloog naar dierenarts naar specialist…..

Luna krijgt speciale brokjes, omdat ze volgens de dermatoloog allergisch is voor veel soorten voeding, en ook krijgt ze prednison als de jeuk te erg wordt.

Luna kwam bij mij in de praktijk, en samen met haar baasjes hebben we gekeken naar hoe we haar kunnen helpen.

Ik vroeg onder andere of ze ook allergisch is voor dingen in de omgeving, was ze daar op getest?

Het antwoord was ja, ze was allergisch voor Meelmijt, copramijt en hooimijt. De baasjes hadden de uitslagen van de test bij zich.

In de vier jaar dat Luna bij de Dermatoloog kwam was nog niet 1 keer advies gegeven over het bewaren van de brokjes.

Voorraadmijten, zoals meelmijt leven namelijk in voorraad, en dan vooral in dingen waar veel zetmeel in zit…… brokjes!!!!!!!

Luna is allergisch voor haar eten.. maar niet zoals de dermatoloog zei, voor kip of rund… Nee Luna is allergisch voor de mijten die in de aangebroken zakken voeding leven. En zo komt ze 2 keer per dag in aanraking met de mijten en hun uitwerpselen waar ze allergisch voor is!!!

Had deze dermatoloog meer verstand van voeding gehad… dan had Luna zich niet vier jaar zo ellendig hoeven voelen..

Door eenvoudige aanpassingen zoals het overschakelen op dievries vers vlees, blikvoeding of het simpelweg invriezen van de brokjes na het openen van de zak, is de kwaliteit van leven voor Luna drastisch verbeterd en kan ze weer spelen… voor het eerst in vier jaar. Ze is niet 100% genezen, maar voelt zich in ieder geval stukken beter. Ook hoeft ze geen medicijnen meer.

Van dit soort dingen moet ik inwendig elke keer weer een beetje huilen…. En daarom doe ik wat ik doe…… mensen leren over voeding.. 

 

Wil je ook deskundig voedingsadviseur worden?


De bijscholing zal bestaan uit 10 lesuren verdeeld over 2 dagen of 3 avonden. 

Na het volgen van deze cursus zul je instaat zijn om:
* Te begrijpen en uit te leggen hoe alle soorten hondenvoeding geproduceerd worden en wat hun voor en nadelen zijn. Gebaseerd op feiten. 
* Te begrijpen en uit te leggen wat, welke stoffen doen in het lichaam en de problemen die hierdoor kunnen ontstaan.
* Uit te kunnen leggen hoe problemen kunnen worden voorkomen met behulp van voeding.
* Problemen te signaleren en gericht aan te pakken met voeding.

En heb je een goede basiskennis van anatomie, fysiologie en pathologie bij de hond.

Een ideale basismodule voor Trimmers, eigenaren van hondenscholen, fokkers, gedragstherapeuten en medewerkers van dierenspeciaalzaken.

Per cursus is er slechts plaats voor een beperkt aantal deelnemers.
Wil je dus jouw kennis vergroten? En je klanten breder kunnen bedienen? Met kennis die goed gefundeerd is?

Kosten voor de cursus, Inclusief lesmateriaal en examen €215,- ex btw p.p.

Om je in te schrijven mail je naar:  info@voedingsadviesvoordehond.nl

 

De laatste tijd horen we steeds meer verhalen over gebakken spons, die gevonden wordt op uitlaatplaatsen. Hoax of niet? Wij nemen het zekere voor het onzekere.....

In dit filmpje vertelt een dierenarts wat je kunt doen als je hond gebakken spons gegeten heeft.

Het filmpje werkt helaas niet op elke mobiele telefoon (wel op de pc), daarom hierbij nog een keer de link naar  YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=3_-UVw6T1Js

____________________________________________________________________

 

 

 

 

 

We zijn vaak druk bezig met de details van de voeding die we in onze hond stoppen.

Zo druk, dat we soms vergeten te kijken naar andere dingen die invloed hebben op zowel de vertering als opname van de voeding.

Wat denk je van:

* Krijgt de hond genoeg beweging, geestelijke voldoening?

* Heeft de hond een gezond lijf, een goede darmflora?

* Krijgt de hond een goede vachtverzorging, en hygiëne?

* Bouwt de hond voldoende spieren op, beweegt hij wel goed?

Dit zijn vragen die ik vaak stel aan hondeneigenaren die bijna obsessief bezig zijn met de voeding van hun hond.

Begrijp me niet verkeerd, voeding is super belangrijk. We zijn letterlijk gemaakt van wat we eten, maar er spelen nog zo veel andere dingen mee die zwaar wegen in de gezondheid van de hond.

Om het te verduidelijken zal ik een van de voorbeelden hierboven uitleggen:

Beweging:

Een hond kan ernstige verstopping krijgen door te weinig beweging. Beweging zorgt voor een gezonde darmwerking. Zeker als een hond een vezelarme voeding krijgt (kvv zonder groente) kan dat problemen opleveren. Houd er rekening mee dat het merendeel van de honden in Nederland veel te weinig beweging krijgen. Het is natuurlijk per hond verschillend, maar drie keer per dag 10 minuten is toch echt te weinig….

Maar ook veel beweging heeft effect op de vertering. Honden die erg druk zijn, en hoog in hun energie zitten hebben vaak . Je ziet dan een normale drol in de ochtend, en in de loop van de dag steeds dunner wordende ontlasting. In dit soort gevallen kun je eens kijken of de hond niet nog drukker wordt van de voeding, of dat meer rust en regelmaat dit op kan lossen.

Soms is er ook een fysiek probleem waardoor de voeding niet goed verteerd wordt. Een bezoek aan een specialist, osteopathie, of fysiotherapie kan dan de oplossing zijn voor een probleem. En dan blijkt de kwaliteit van de voeding uiteindelijk niet de oorzaak te zijn.

Een probleem wordt dus niet altijd veroorzaakt door wat we er in stoppen, maar soms ook door hoe het lichaam er mee omgaat.....

 

Een groot gedeelte van de honden in Nederland krijgt een voeding die helemaal niet goed bij hem past! Heeft je hond last van 1 van de onderstaande klachten, dan is het misschien tijd om hier eens goed naar te kijken.

1:  Overmatig verharen.

 Een gezonde hond zou buiten de standaard ruiperiodes vrijwel geen haar moeten verliezen. Honden die het hele jaar door flink haren kunnen enorm veel baat hebben bij een meer passende voeding.

2:  Stinken.

Een hond hoort niet naar natte hond te ruiken als hij niet nat is. Ook hoort de vacht niet vet aan te voelen en een vies laagje achter te laten op je vingers. Is dit wel het geval, dan is het zeker tijd om de huidige voeding eens onder de loep te nemen.

3:  Regelmatig krabben.

Iedere hond heeft wel eens jeuk, maar vaker dan een paar keer per dag zou je viervoeter niet moeten krabbelen. Krabben, bijten en schuren kunnen tekenen zijn dat er problemen zijn die voedings-gerelateerd  zijn.

4:  Een slechte adem.

Je hond hoeft echt niet altijd naar bloemetjes te ruiken uit zijn mond, maar als je een beetje misselijk wordt als hij of zij vlakbij je komt is er toch echt iets aan de hand! Een slecht passende voeding kan een nare lucht veroorzaken.

5:  Wisselende ontlasting.

Wat is het toch onhandig als de poep van je hond op moet rui8men, maar het is bijna niet op te pakken! Wisselende ontlasting komt heel erg vaak voor bij honden. Nu hoeft de poep van je hond niet altijd hetzelfde te zijn, maar als de voeding past, en de hond verteert het goed, zou het vrijwel altijd een nette stevige drol moeten zijn. Is dit niet zo? Dan is het tijd om eens naar de voeding te kijken!

Voedingsadvies voor de hond is een gespecialiseerde praktijk voor de hond. Wij verzorgen lezingen, trainingen, bijscholing en advies op maat.

______________________________________________________________________


Rond het onderhoud van het gebit van je hond is altijd al veel discussie in hondenland. Kauwen, tandenpoetsen en tandsteen .

Want geef je nou brok? Of vlees? Een dentastick, of een penslap? Is poetsen nou wel zo veel beter?

Om daar een antwoord op te geven is het belangrijk om je te verdiepen in wat tandbederf nou eigenlijk betekent bij een hond. Werkt dat wel hetzelfde als bij mensen?


In de bek van de hond langs de randen van het tandvlees en tanden, kan tandplak ontstaan. Tandplak is een laagje met levende en dode bacteriën, voedselresten water en enkele mineralen.

Blijft deze laag nou te lang zitten en wordt hij niet weggehaald door het kauwen of poetsen, dan kan deze ophoping van bacteriën het tandvlees aantasten, dan krijg je een ontsteking van het tandvlees.

Als de ontsteking zich uitbreidt naar diepere delen van de tanden en kiezen, dan kun je parodontitis krijgen. Hierbij kunnen tanden en kiezen los komen te zitten, en er zelfs uitvallen.

Onder invloed van stoffen in het speeksel kan tandplak veranderen in tandsteen. Tandsteen is op zichzelf niet gevaarlijk maar doordat tandsteen ruw is kunnen bacteriën zich hier beter nestelen. Met als resultaat een grotere kans op ontstekingen.

Tandsteen is niet meer te verwijderen door te poetsen en zal dus professioneel verwijderd moeten worden door de dierenarts.


Welke hond wel of juist geen aanleg heeft voor tandplak is afhankelijk van meerdere factoren. De unieke vorm van elke tand of kies speelt hier een belangrijke rol in. Dat is een van de redenen dat de ene hond meer tandplak krijgt dan de andere.

Bij mensen vormen “gaatjes” het grootste probleem, bij honden komen deze niet veel voor… Bij honden wordt de parodontitis zelf op een gegeven moment het probleem, waardoor kiezen en tanden er uit vallen of getrokken moeten worden.

Het is dus zaak om tandplak en tandsteen te voorkomen en zo snel mogelijk te verwijderen.

Dat kun je doen door te poetsen, met een tandenborstel en speciale hondentandpasta of met een gaasje om je vinger (voor de honden die geen tandenborstel accepteren). Dit is veruit de meest effectieve manier om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Helaas doen nog steeds te weinig hondeneigenaren dit.

Veel makkelijker vinden we het als eigenaar om de hond iets te geven om op te kauwen. Een dentastick of een botje. Deze doen hun werk wel redelijk, maar enkel achter in de bek en ze bevatten vaak nogal veel ongewenste toevoegingen, of ze brengen het dieet uit balans.

Brok of vers? :


Zoals bijna altijd kleven er voor en nadelen aan het voeren van zowel brok als vers vlees. Bij het voeren van brok is het grote voordeel dat het kauwen van de brok de tanden en kiezen reinigt door het schuren langs de kiezen. Het nadeel is wel, dat vooral een geperste brok regelmatig blijft kleven aan de kiezen en dus zorgt voor een goede hechtingsplaats voor bacteriën. Brokken zijn dus zowel een oorzaak als een gedeeltelijke oplossing van tandplak.

Vers vlees blijft vrijwel niet plakken aan tanden en kiezen en laten het gebit dus schoner achter na de maaltijd. Jammer genoeg is Kvv gemalen, en de tanden kiezen worden niet schoon door het kauwen. Kvv veroorzaakt dus minder tandplak maar verwijdert het bijna niet. Dit is wel het geval bij Barf, waarbij ook botten en hele stukken vlees/pens worden gevoerd. Maar dit is een manier van voeren waar je jezelf eerst heel goed over moet inlezen voordat je hieraan begint.

We kunnen de conclusie trekken dat tandplak en tandsteen voor een groot gedeelte erfelijk bepaald zijn, maar dat je met poetsen het mooiste resultaat bereikt.

Krijgt je hond brokken? Dan is poetsen van een groter belang, dan wanneer hij vers vlees te eten krijgt.

Heb je geen zin in poetsen…. En heb je een hond met aanleg voor tandsteen? Dan is het vragen om problemen……

_____________________________________________________________________